breaking news

60 de ani de la trecerea în eternitate a artistei lirice Florica Cristoforeanu

ianuarie 9th, 2020 | by centrulcultural
60 de ani de la trecerea în eternitate a artistei lirice Florica Cristoforeanu
Evenimente
0

În 2020 se împlinesc 60 de ani de la trecerea în eternitate a artistei lirice Florica Cristoforeanu, fiică de seamă a orașului Râmnicu Sărat.
Florica Cristoforeanu (16 mai 1886, Râmnicu Sărat – 1 martie 1960, Rio de Janeiro) s-a născut într-o familie mixtă, tatăl său, Vasile Cristoforeanu, fiind din Râmnicu Sărat iar mama, Annina Rossi, italiancă din provincia Abruzzo.
Din copilărie a luat lecții de pian și canto, în orașul natal, continuând la București (unde familia s-a mutat după moartea tatălui) și la Milano, locul unde a debutat în operetă. După un deceniu de operetă italiană și românească și o retragere precoce, a debutat în operă, la insistențele dirijorului Tullio Serafin. Astfel, începând cu anul 1922, are rolurile principale în aproape 50 de piese, jucând în opereta românească, opereta și opera italiană, la Roma, Milano, Genova, San Carlo, cu turnee în America, Portugalia, Bulgaria, Danemarca și Norvegia și numeroase prezențe pe scenele românești, până în 1940. În 1948 s-a mutat în America de Sud, unde a trăit până la moartea sa.
La Muzeul Municipal Râmnicu Sărat este expusă o carte poștală, ce o înfățișează pe Florica Cristoforeanu, în „Geischa”, carte poștală expediată chiar de artistă, din Galați, avocatului Dimitrie Dimitrescu, din Ploiești, în toamna anului 1911.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *