breaking news

Ferestre către amintiri…

mai 23rd, 2020 | by centrulcultural
Ferestre către amintiri…
Evenimente
0

Astăzi, 23 mai 2020, omagiem 126 de ani de la nașterea lui Octavian Moșescu, avocat, publicist, colecționar de artă, un aristocrat al artelor, așa cum l-a numit, într-o scriere a sa, profesorul râmnicean Traian Cristea.

Tot astăzi se împlinește un an de la ultimul eveniment cultural râmnicean în care care l-am omagiat pe Octavian Moșescu, acasă la domnia sa, în frumoasa căsuță albastră devenită monument istoric.

Anul 2019 a însemnat pentru oamenii de cultură din municipiu și nu numai, Anul Cultural „Octavian Moșescu”, așa cum le place să spună inițiatorilor acestui proiect, respectiv Anouk, Victoria și Sandu Măciucă, doamna judecător Mioara Donea, primarul municipiului Râmnicu Sărat, Sorin Cârjan, Violeta Socol- Vîlcu, managerul Centrului Cultural „Florica Cristoforeanu”, profesorii Răzvan Theo Chirac și Ștefan Torcărescu.

A fost o fericită întâmplare să ne intâlnim cu Alexandru Măciucă, să punem pe hârtie toate planurile noastre în legătură cu omagierea lui Octavian Moșescu, bunicul gazdei noastre și să dăm viață acestor idei.

Ne-a invitat la discuții într-o căsuță cochetă, plină de viață, de obiecte și picturi valoroase, înconjurată de o curte generoasă și superbă. Și nu știu, parcă fusesem acolo toată viața mea, așa m-am simțit imediat ce am intrat în acest loc.

Sandu Măciucă, nepotul lui Octavian Moșescu, un intelectual la fel de valoros ca bunicul său, a fost gazda bună a tuturor evenimentelor de anul trecut care au culminat cu lansarea unei cărți de excepție „ Ferestre către amintiri ” în care este prezentat poetul Octavian Moșescu dar și „biografia artistică şi intelectuală” plasată chiar la începutul volumului, oferindu-ne informaţiile necesare unei înţelegeri mai cuprinzătoare a omului şi a demersului său intelectual, așa cum spune într-o cronică doamna Roxana Păsculescu.

Anul Cultural „Octavian Moșescu” s-a încheiat cu încă o veste bună și anume aceea că a fost votat în Consiliul Local Râmnicu Sărat ca numele muzeului municipal să fie Muzeul Municipal „Octavian Moșescu” recunoscându-i-se astfel contribuția la înființarea și dezvoltarea instituției de cultură râmnicene.

A trecut un an de atunci. Anul 2020, a dat Cezarului ce e al Cezarului, astfel că, tot în frumoasa lună mai , instituția de cultură râmniceană devine, oficial, Muzeul Municipal „Octavian Moșescu”.

Felicitări, Alexandru Măciucă și frumoasei echipe cu care ai dus la îndeplinire acest frumos proiect!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *